Συχνές Ερωτήσεις

Πότε πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο;

Κάθε 6 μήνες. Το 6μηνο είναι διάστημα ικανό για την πρόληψη σχεδόν όλων των προβλημάτων που δημιουργούνται από βλάβες των δοντιών αλλά και των ούλων. Είναι προτιμότερο η επίσκεψη στον οδοντίατρο να περιορίζεται σε ένα καθαρισμό ή ένα απλό έλεγχο, παρά στην αντιμετώπιση πιο σύνθετων προβλημάτων.

Πως πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου και για πόση ώρα;

Τα δόντια μας πρέπει να τα βουρτσίζουμε τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα (πρωί – βράδυ) και τουλάχιστον 2-3 λεπτά τη φορά. Πρέπει να βουρτσίζουμε όλες τις επιφάνειες των δοντιών εξωτερικές, εσωτερικές και μασητικές με αργές και ελεγχόμενες κινήσεις και πάντα με φορά από τα ούλα προς το δόντι.

Ένας καλός τρόπος να οργανώσουμε το βούρτσισμα μας είναι να χωρίσουμε το στόμα μας σε 4 τεταρτημόρια (πάνω δεξιά, πάνω αριστερά, κάτω δεξιά, κάτω αριστερά) και αφιερώνοντας στο κάθε ένα από αυτά, τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.

Η χρήση επίσης, οδοντικού νήματος ή μεσοδόντιου βουρτσακίου είναι απαραίτητη για την συμπλήρωση της στοματικής μας υγιεινής.

Υπάρχουν οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες πιο αποτελεσματικές από κάποιες άλλες;

Όλες οι επώνυμες οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες του εμπορίου είναι αποτελεσματικές. Παρ΄όλα αυτά, οι σύγχρονες οδοντόβουρτσες περιστροφής δόνησης (ηλεκτρικές), θεωρούνται πιο αποτελεσματικές. Όσο για τις οδοντόκρεμες, ο οδοντίατρος είναι αυτός που θα αποφασίσει ανάλογα με την περίπτωση, πιο σκεύασμα θα χρησιμοποιηθεί.

Γιατί ματώνουν τα ούλα μου;

Το κύριο αίτιο αιμορραγίας των ούλων κατά το βούρτσισμα ή και αυτόματα είναι η ύπαρξη ουλίτιδας. Ουλίτιδα ονομάζουμε την φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από την εναπόθεση μικροβιακής πλάκας και τρυγίας (πέτρας) πάνω στα ούλα. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι ο καθαρισμός και η απομάκρυνση μικροβιακής πλάκας και πέτρας από τον οδοντίατρο καθώς επίσης και η βελτίωση της στοματικής υγιεινής του ασθενή.

Επίσης, αιμορραγία των ούλων μπορεί να προκληθεί και από κακότεχνες αποκαταστάσεις, όπως σφραγίσματα, θήκες, γέφυρες όπου σε αυτή την περίπτωση η λύση είναι η αντικατάσταση τους. Σε σπάνιες περιπτώσεις η αιμορραγία των ούλων, μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες όπως, η ύπαρξη υποκείμενου γενικού νοσήματος, λήψη φαρμάκων, εγκυμοσύνη, ορμονικές ανωμαλίες κλπ.

Γιατί μυρίζει το στόμα μου

Η κακοσμία του στόματος οφείλεται κυρίως σε προβλήματα των δοντιών και των ούλων.

Ξεχασμένες βλάβες που έχει προκαλέσει η τερηδόνα ή ουλίτιδα οδηγούν στην συσσώρευση τροφών και μικροβίων που προκαλούν κακοσμία. Επίσης η ύπαρξη θυλάκων (περιοδοντίτιδα) καθώς και κακότεχνων προσθετικών αποκαταστάσεων (θήκες – γέφυρες) μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία.

Κακοσμία επίσης, μπορεί να προκαλέσει και ύπαρξη επιχρίσματος στην γλώσσα. Η λύση στο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση όλων των οδοντιατρικών προβλημάτων και η βελτίωση της στοματικής υγιεινής του ασθενούς. Παρ΄όλα αυτά, κακοσμία μπορεί να υπάρχει ως αποτέλεσμα κάποιου γενικού νοσήματος όπως, διαβήτης ή και κάποιου προβλήματος του ανώτερου αναπνευστικού, των πνευμόνων ή του γαστρεντερικού. Σε αυτή την περίπτωση η λύση δίνεται σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες.

Η χρήση στοματικών διαλυμάτων προκειμένου να μη μυρίζει στο στόμα μας, απλά καλύπτει το σύμπτωμα, χωρίς να δίνει πραγματική λύση στο αίτιο.

Πρέπει να βγάλω τους φρονιμίτες μου;

Σε αυτό το ερώτημα παγκοσμίως υπάρχουν 3 απόψεις.

  • Η πρώτη άποψη λέει ότι πρέπει να βγαίνουν όλοι οι φρονιμίτες.
  • Η δεύτερη άποψη, ότι πρέπει να βγαίνουν μόνο, όσοι φρονιμίτες δημιουργούν πρόβλημα.
  • Η τρίτη άποψη θα λέγαμε πως αποτελεί κάτι ενδιάμεσο, αφού ισχυρίζεται ότι πρέπει να βγαίνουν οι φρονιμίτες που δημιουργούν πρόβλημα ή αυτοί που φαίνεται ότι σίγουρα θα δημιουργήσουν

Εμείς, είμαστε υπέρμαχοι της τρίτης άποψης. Το αν θα πρέπει να βγει ένας φρονιμίτης ή όχι, πρέπει να αποφασίζεται βάση της κλινικής εικόνας αλλά και της απεικονιστικής (ακτινογραφία) και βάση της γενικής κατάστασης του ασθενούς (ηλικία, γενική υγεία, λήψη φαρμάκων κλπ).

Η λεύκανση βλάπτει τα δόντια;

Όταν η λεύκανση γίνεται υπό την παρακολούθηση οδοντιάτρου και χρησιμοποιώντας σωστά και πιστοποιημένα υλικά, δεν προκαλεί καμία βλάβη στους οδοντικούς ιστούς ή στα ούλα. Ο οδοντίατρός σας, επιθυμεί να σας χαρίσει ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο χωρίς να σας βλάψει.

Εμφύτευμα ή γέφυρα;

Τα εμφυτεύματα και οι γέφυρες δίνουν λύση στο ίδιο πρόβλημα που είναι η αποκατάσταση περιοχών του στόματος, όπου έχουμε απώλεια δοντιών. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή από ασθενή σε ασθενή και ακόμα από περιοχή σε περιοχή του ίδιου στόματος. Θα πρέπει πάντα να ελέγχεται με προσοχή η περιοχή που θέλουμε να αποκαταστήσουμε με όλα τα κλινικά και παρακλινικά μέσα. Ο οδοντίατρός σας είναι αυτός που θα σας προτείνει την καλύτερη για εσάς θεραπεία.

Πάντως και οι δυο λύσεις είναι δοκιμασμένες και αξιόπιστες με τα εμφυτεύματα να υπερτερούν από βιολογικής άποψης, αφού κατά την τοποθέτηση τους δεν απαιτείται καμία επέμβαση σε γειτονικά δόντια.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το σχέδιο θεραπείας, είναι η γενική υγεία του ασθενούς, ο διαθέσιμος χρόνος αλλά και η οικονομική κατάσταση του ενδιαφερόμενου.

Γιατί έχουν τριφτεί τα δόντια μου;

Η αποτριβή των δοντιών οφείλεται κυρίως στο τρίξιμο ή στο σφίξιμο των δοντιών κατά την ώρα του ύπνου και όχι μόνο. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αποτριβές είναι η χρήση πολύ σκληρών τροφών, συγκλεισιακές ανωμαλίες, απώλεια δοντιών και διάφορες συνήθειες του ασθενή όπως, ροκάνισμα νυχιών, δάγκωμα μολυβιού, πίπας κλπ.

Η λύση στο πρόβλημα δίνεται κατά περίπτωση και ανάλογα με το αίτιο.